01.-10.11. 2006. Prodajna izložba ikona

01.-10.11. 2006.
Izložba ikona – Projekat Pravoslavnog centra Eparhije bačke za lečenje bolesti zavisnosti

——————————————————————————————————————————————————————————

 Prodajna izložba ikona
«Crkva je otvorena za sve. Raširenih ruku prihvata svakog onakvim kakav on jeste, ne da bi ga kritikovala i osuđivala, nego da bi čovekoljubivo tešila, lečila i bez obzira na dubinu nada, ukazivala svakom čoveku na mogućnost preobražaja i uzrastanja ka savršenstvu.

Narkomanija otkriva neutoljivu i neugasivu metafizičku žeđ čovekovu za smislom i ljubavlju. Jedino Bog može da zadovolji i ispuni ovu potrebu. Bez Boga kod narkomana se više nego kod drugih vidi osećaj usamljenosti i preznine.

Droga je svakako jedan od najpogubnijih i najvarljivijih surogata. Stoga, kad neko postane narkoman, to je vidljiv znak da on nema samo psihološki, nego i duboki duhovni problem. Nažalost, iskreno govoreći, narkomanima se kod nas malo ko i ozbiljno i s ljubavlju bavi. Oni su uglavnom prezreni. Jedini način da im se pomogne jeste spremnost da se s velikom pažnjom i saosećanjem osluškuju njihove duše, egzistencijalni bolovi i duboki vapaj za smislom, a to znači da im se pruži bezuslovna, jevanđeoska, hristolika ljubav.

Njegovo Preosveštenstvo gospodin Porfirije Episkop jegarski,

iguman manastira Kovilj

Kupovinom ikona pomažete pravoslavnom centru Eparhije bačka za lečenje bolesti zavisnosti.

 

 

Zemlja živih

Poštovana gospodo, prijatelji i ljudi dobre volje.

Obaveštavamo Vas da će 01. novembra 2006 godine u galeriji Pro Arte u saradnji sa Eparhijom Bačkom – manastir Kovilj biti realizovana izložba ikona humanitarnog karaktera.

Izložba traje od 01. novembra do 10. novembra 2006.
Svi zainteresovani mogu doći na otvaranje izložbe 01.novembra 2006. u 20 časova u galeriju Pro Arte, Radnička 24, Novi Sad.

U realizaciji projekta učestvovaće ikonopisci koji ce pokloniti po nekoliko različitih ikona za prodajnu izložbu.

Sav prihod od prodatih ikona odlazi u svrhu izgradnje novog pravoslavnog hrišćanskog centra za pomoć mladim zavisnicima.

Zajednica »ZEMLjA ŽIVIH« je škola života, pružena Božija ruka svima onima koji se osećaju promašenim, neostvarenim, umornim, razočaranim, zavisnicima i nezavisnicima, tužnim i siromašnim u srcu. Božiji odgovor onima koji traže iskrenu radost i smisao u životu. Uvereni da je zavisnik u egzistencijalnoj krizi, stvorili su klimu života, u duhu jednostavne hrišćanske porodice. Verujemo da hrišćanski život, svojom punoćom, daje istinski odgovor na ljudski nemir i da niko sem Boga Oca koji je stvorio čoveka ne može da ozdravi njegovo povređeno i izgubljeno srce. Zajednica predlaže molitvu, rad, iskreno prijateljstvo, istinu i odricanje. U njenom bratstvu se ne puši, nema alkohola, televizije, čovek se koncentriše na svoju unutrašnjost i tako upoznaje svoje slabosti i darove. Uslov za ulazak u zajednicu je samo jedan: želja za menjanjem. Zajednica podržava, podupire i pomaže da se čovek popravi i nađe mir. Poslove u kući obavljaju momci u bratstvu – pravljenje hleba, čišćenje, kuvanje, rad u stolariji, bašti, sa životinjama, kao i umetničko stvaralaštvo: ikonopisanje, rezbarija, razni ručni radovi, pozorište,… Stvaralaštvo i rad nemaju ekonomski, nego vaspitni karakter. Boravak u zajednici se ne plaća, a svaka porodica čije je dete u zajednici saradjuje i pomaze koliko može.
Od momaka koji žele da uđu u zajednicu očekuje se da prođu nekoliko pripremnih sastanaka na kojima se upoznaju sa načinom života. Porodice koje nose krst zbog deteta narkomana, takođe učestvuju na pripremnim sastancima. To je period gde uočavaju volju i spremnost za promenu. Nakon nekoliko pripremnih razgovora, pozivaju ih da dođu u njihovu kuću na tzv. radne dane, koji traju od jutra do večeri, a sve u cilju boljeg upoznavanja sa životnom zajednicom. Potom ih, ukoliko žele, zajednica prima u bratstvo. Program koji predlažu traje od jedne do tri godine, u zavisnosti od lične istorije pojedinaca, navika, sposobnosti, kao i od toga u kojoj meri je prihvatio zajednicu i novi način života. »Zemlja živih« je kuća koja se nalazi u mirnoj oazi u okolini Novog Sada.

»Zemlja živih « želi da bude svetlo u tami, nada za one koji su je izgubili, živo svedočanstvo da droga nema poslednju reč.

Izložba ikona je projekat Eparhije bačka s ciljem pružanja pomoći osobama obolelih od bolesti zavisnosti, kao i sa onim koji su u posrednom i neposrednom kontaktu sa obolelim.
Ovim apelom pozivamo sve ljude dobre volje da pokažu malo humanosti i dobre volje, te se aktivno uključe u širu kampanju u borbi protiv bolesti zavisnosti.
I nikada nemojte dozvoliti sebi da osuđujete zavisnike, nikada se ne zna ko je među nama bolestan.
Naučimo da bolesti zavisnosti su izlečive i pružimo pomoć onima kojima je pomać naj potrebnija.
Zato molimo sve ljude dobre volje koji žele da se uključe u projekat »Zemlja živih« da nam se obavezno jave, zbog zloupotrebe našeg apela.

S poštovanjem
Mirjana Cvejić
Galerija Pro Arte